În dimineața zilei de 22 noiembrie 2024, polițiștii ruși au percheziționat casa părinților activistei de mediu Evgenia Chirikova. Aceștia, oficial, sunt doar martori într-o anchetă legată de două dosare penale deschise împotriva fiicei lor, pentru „justificarea terorismului” și pentru presupusele încălcări ale legilor Rusiei de cenzură în timpul războiului din Ucraina – „difuzare de știri false despre armata rusă”.
Cazul nu este izolat, însă, pentru că Moscova a declanșat o campanie furibundă împotriva disidenților ruși, iar acum mută la un alt nivel și readuce în atenție o metodă din perioada de tristă amintire a lui Stalin.
Soția lui Leonid Gozman a fost acuzată a încercat să scoată ilegal din țară aceste furculițe de argint, ceea ce a dus la încă o anchetă penală.
Potrivit avocatului pentru drepturile omului Ivan Pavlov, aceste arestări – care seamănă foarte mult cu o luare de ostatici – fac parte dintr-o renaștere a practicilor autoritare văzute, ultima dată, în epoca lui Stalin.
Această abordare – nu trebuie trecute cu vederea cazurile în care au fost trimiși în pușcărie fratele lui Navalnîi, Oleg, sau tatăl unui apropiat al lui Navalnîi, Ivan Zhadanov – pare să devină o „rutină” a autorităților din Rusia lui Putin, notează Ivan Pavlov pentru The Insider.
În ciuda cenzurii puternice, a persecuției pe scară largă și a blocării platformelor online independente, criticii vocali ai acțiunilor politice și militare ale lui Vladimir Putin continuă își transmită mesajele către publicul rus. Ca răspuns, însă, Kremlinul se îndreaptă către metode din ce în ce mai agresive – și dubioase din punct de vedere juridic – pentru a suprima disidența.
Avocatul pentru drepturile omului Ivan Pavlov notează pentru The Insider că Leonid Gozman – analist politic binecunoscut telespectatorilor de pe YouTube – a anunțat, recent, că își va suspenda activitățile publice.
„Cariera lui Gozman datează cu mult înainte de era digitală. În anii `90, el a fost consilier al lui Yegor Gaidar și, mai târziu, asistent al lui Viktor Chernomyrdin.
Până de curând, nimic nu părea să-l descurajeze, totuși, pe Gozman de la angajamentul său politic și social necruțător. Numai că acest lucru s-a schimbat pe 3 octombrie 2024, atunci când soția sa, Marina Yegorova, în vârstă de 72 de ani, a fost reținută la Moscova.
Marina Yegorova călătorise capitala Federației Ruse pentru a susține o serie de prelegeri despre psihologie. Arestarea ei s-a bazat pe acuzații de „contrabandă de bunuri culturale”, care nu se refereau la comori istorice, ci la argintărie de familie – furculițe și linguri – pe care Gozman le-ar fi luat în străinătate.
Autoritățile susțin că aceste ustensile constituie obiecte culturale de valoare, iar Yegorova se confruntă acum cu acuzații de contrabandă ca parte a unui presupus grup organizat. Ea rămâne la Moscova, unde a fost plasată în arest la domiciliu.
Pur și simplu, Marina Yegorova a fost luată ostatică pentru ca Moscova să pună face presiune pe soțul ei, pentru ca Gozman să-și abandoneze activitățile publice”, concluzionează avocatul pentru drepturile omului.
După anexarea Crimeei, în anul 2014, și după întărirea accentuată a aparatului de securitate al Rusiei, au apărut categorii cu totul noi de dosare penale.
Printre acestea, în perioada post-Crimeea, acuzațiile de trădare și spionaj au început să se răspândească la scară masivă. Acesta a fost și momentul în care forțele de securitate ruse au introdus practica stalinistă de a lua ca „ostatici” rudele activiștilor incomozi.
„Practica transformării rudelor disidenților ruși în ostatici a atins apogeul atunci când aparatul de stat al Rusiei – pregătindu-se de războiul cu Ucraina – a început să-i vâneze și să-i elimine pe disidenți.
Pe 17 februarie 2022, exact cu o săptămână înainte de începerea invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, Iuri Zhdanov, tatăl apropiatului lui Alexei Navalny, Ivan Zhdanov, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Scopul clar a fost eliminarea din scenă a fiului acestuia, care a fugit deja din Rusia din cauza persecuției politice.
Elementul-cheie al presiunii în luarea de ostatici nu este doar privarea de libertate, ci vulnerabilitatea totală a victimei față de răpitor. Un stat care nu ține cont de statul de drept poate plasa în mod arbitrar un ostatic în condiții mai stricte, poate deschide noi dosare penale pentru a-i prelungi închisoarea, îl poate supune torturii, poate aduce prejudicii grave sănătății sale sau chiar, pur și simplu, îl ucide.
Zarema Musayeva, care suferă de diabet cu complicații multiple, ar trebui să fie eliberată legal din motive de sănătate. Cu toate acestea, o comisie medicală cecenă i-a retrogradat diagnosticul la unul mai blând, permițându-i să rămână în colonia penală. În ciuda faptului că nu poate merge și este închisă într-un scaun cu rotile, ea rămâne închisă, iar sănătatea ei continuă să se deterioreze pe zi ce trece”, continuă avocatul Ivan Pavlov.
Bătrânul Yuri Zhdanov – tatăl apropiatului lui Navalnîi – a fost ținut într-o celulă neîncălzită în lunile de iarnă. Pentru a evita moartea prin îngheț, bătrânul s-a înconjurat noaptea cu sticle de apă fierbinte pe care le-a încălzit folosind un fierbător de cafea la care avea dreptul. Administrația închisorii a refuzat să-i ofere o pătură.
„Alexei Navalny, care s-a întors voluntar în Rusia, respectându-și principiile, a fost și el exploatat de regimul Putin ca ostatic. A fost supus actelor repetate de tortură – în difertite forme – până la moartea sa, toate acestea având ca scop forțarea asociaților săi să-și abandoneze activitățile politice.
Examinarea acestui val de teroare de stat duce la două observații.
Pentru rudele personalităților publice, timpul petrecut în închisorile rusești seamănă din ce în ce mai mult cu captivitatea sub ISIS”, avertizează avocatul pentru drepturile omului, în analiza sa publicată de The Insider.
Foto main – Profimedia Images
Citește și: